Seniorentuinen

Dick de Jong hoveniers heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van seniorentuinen in Rotterdam en omgeving. Daarbij is de gedachte dat de ouderen in de toekomst er de voorkeur aan geven om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Dat betekent concreet aanpassingen op het ouder worden in en om het huis.

Wat is er prettiger dan een eigen tuin afgestemd op uw eigen eisen en wensen? Bloeiende en geurende planten in de kleuren en geuren die u aanspreken. Vogels en vlinders die leven brengen in uw tuin? Een badderbak en voederplaats voor de vogels, besdragende heesters, schaduw door een fraaie boom of onder een pergola welke begroeit is met prachtig druivenblad? Een ruim terras, eten uit eigen tuin, noem maar op Dick de Jong hoveniers denkt met u mee als creatieve en vakkundige hovenier voor Rotterdam en omstreken.

Het ontwerpen en realiseren van seniorentuinen vergt de nodige kennis hoe de oudere mens zijn omgeving beleeft en daarop reageert. Hier is in het buitenland het nodige onderzoek naar gedaan en hier kwamen onder andere de volgende aandachtspunten naar voren:

1)         Het zicht wordt veelal met de jaren minder
Toepassing van heldere kleuren en planten met een meer verticale groei en bloei in een seniorentuin. Ook geluid ( planten die vogels aantrekken) en geurende planten worden belangrijker.

2)         Het lichaam kan temperatuurverschillen niet zo snel meer opvangen
Toepassen van zitjes in de schaduw, vroege ochtendzon of late avondzon. In een seniorentuin kan ook de aanwezigheid van water voor verkoeling zorgen tijdens warme zomers.

3)        Gevoel van veiligheid speelt een belangrijke rol
Hekwerk en muren versterken het gevoel van veiligheid. Het moet alleen weer niet zo worden toegepast dat men het gevoel krijgt opgesloten te zitten in een seniorentuin. Ook een goed lichtplan behoort bij de voorbereiding van een seniorentuin te worden opgesteld.

4)        Verharding en kwaliteit
De uitvoering en beheer dienen zorg te dragen dat het vlak is en dat er geen uitstekende tegels of klinkers aanwezig zijn waarover men kan vallen. Binnen een seniorentuin dienen paden en terrassen geschikt te zijn voor rolstoelen en rollators. Zo min mogelijk hoogteverschillen en makkelijk te onderhouden verharding. Dick de Jong hoveniers kan de sierbestrating voegen zodat er geen of minder onkruidgroei zal plaats vinden in de voegen van de bestrating. Ook het toepassen van ondergrond stabilisatie zal het verzakken verminderen en zorgen voor een duurzame sierbestrating in een seniorentuin.

6)         Spierkracht neemt veelal op oudere leeftijd af
De behendigheid wordt minder en het bukken en de mobiliteit neemt af, het zelf tuinieren, wordt steeds moeilijker. Een oplossing kan o.a. bredere en betere paden zijn, verhoogde plantenbakken waardoor minder bukken e.d.

7)         Privacy
Het uitbannen van (verkeer)lawaai wordt veelal op prijs gesteld. Vanuit een seniorentuin wordt zicht op de omgeving echter wel sterk gewaardeerd. Wij komen vaak tegen dat planten op de verkeerde plek staan, voor de ramen groeien en het zicht op de omgeving ontnemen. Vaak ook ontbreken rustige, afgebakende plekjes waar in alle rust van geur en kleur kan worden genoten.

8)        Onderhoud
Het tuinonderhoud binnen een seniorentuin dient te worden vereenvoudigd en geminimaliseerd. Dit kunnen we doen door het toepassen van verhoogde borders en het toepassen van de juiste beplanting welke minimaal onderhoud vergt en onkruidgroei onderdrukt, waardoor u optimaal kunt genieten van uw seniorentuin.

9)        Automatisch watergeefsysteem
Dick de Jong hoveniers denkt ook mee over het watergeven voor de tuinplanten in het voorjaar en zomer. Wij kunnen dit geheel automatiseren zodat u er geen omkijken naar heeft en nooit meer teveel of te weinig water zal geven. Zo blijft uw seniorentuin er altijd fris uitzien.

10)        Wintergroene beplanting
Naast bloemen in de zomer wordt bij een seniorentuin meer aandacht besteed aan het winterbeeld. Dit kan zijn door het toepassen van wintergroene planten of planten die in uitgebloeide toestand een sierwaarde voor de tuin hebben.

Dick de Jong hoveniers uit Rotterdam staat voor

  • Kennis van seniorentuinen.
  • Tijd en aandacht voor u en uw tuin.
  • Goed opgeleid, vriendelijk en vakbekwaam personeel.
  • Creativiteit in combinatie met kennis, kunde en tientallen jaren ervaring in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen.

Regelmatig en optimaal geïnformeerd worden?
Wilt u op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen en tuinonderhoudstips? Wij geven een maandelijks nieuwsbrief uit voor uw tuin. Als u hier klikt kunt u zich voor deze maandelijkse nieuwsbrief inschrijven.

Afspraak?
Ik maak graag een vrijblijvende afspraak in uw tuin om u nader te informeren over de mogelijkheden voor uw seniorentuin. U kunt mij hiervoor elke werkdag bellen tussen 080:00 en 17:00 uur op 010 – 419 69 64 of hier klikken voor het contact formulier.

Graag tot ziens in uw toekomstige seniorentuin,

Met vriendelijke groet,

Dick de Jong
Dick de Jong hoveniers Rotterdam

Maak direct een afspraak