• Houtwerk

Kwaliteit & vakmanschap

Ervaring sinds 1988

Deskundig personeel

Uitstekende portfolio

Persoonlijk contact

Eigen ontwerpafdeling

Aanleg in eigen beheer

Particulieren & bedrijven

Dick de Jong hoveniers maken complete tuinen, dus ook inclusief vlonders, schuttingen, pergola’s, damwanden, overkappingen en tuinhuizen. Hout geeft een warme en natuurlijke beleving aan uw tuin. De juiste hout keuze en de juiste wijze van verwerken vergt kennis en kunde. Dick de Jong hoveniers heeft naast ervaring deze eigenschappen om uw tuin te voorzien van fraai houtwerk, of dit nu een hekwerk, schutting of complete eiken overkapping betreft.

Wij ontwerpen en realiseren verschillende houten bouwwerken en werken met verschillende houtsoorten zoals:

Geïmpregneerd naaldhout

Naaldhout op zich is een bouwmateriaal wat het milieu nauwelijks belast, niet tijdens de winning en de productie en niet tijdens het gebruik. Ook in de afvalfase springt het er gunstig uit. Het is een vernieuwbare grondstof uit bossen die steeds weer aangroeien, houtgebruik heeft een gunstig effect op het tegengaan van het broeikaseffect en geeft geen schadelijke emissies af aan het binnenmilieu. Daarnaast is het gemakkelijk her te gebruiken en zijn houtproducten eenvoudig te repareren. Mits goed toegepast, is naaldhout langdurig bestand tegen vocht, corrosie en chemische middelen. De milieubelasting komt met name van de verduurzamingsproducten. Veelgebruikte houtverduurzamingsmiddelen zijn de wolmanzouten. Ze kunnen koper, chroom en arseen bevatten. Wolmanzouten geven het hout een groen, blauwe kleur.
Dick de Jong hoveniers werkt met grenengarantiepalen die dermate geïmpregneerd zijn waardoor wij 15 jaar garantie geven.

Verschillende FSC soorten hardhout

Hardhout hoeft niet geïmpregneerd te worden. Nadeel van tropisch hardhout is de lange transportafstand. Een ander nadeel is dat het komt uit bossen die niet-duurzaam worden beheerd, tenzij het hout voorzien is van het FSC keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council. Dit is een internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. De FSC stelt wereldwijde standaarden op, met daaraan gekoppeld het FSC keurmerk. De FSC let er op dat bossen, zowel niet tropisch als tropisch goed worden beheerd. Word het bos goed beheerd dan krijgt de boseigenaar het recht om het FSC keurmerk te gaan dragen. Door het FSC keurmerk te dragen, kunnen de boseigenaren zich onderscheiden van degenen die dat niet doen. Onafhankelijke controleurs zien er op toe dat meubelfabrieken, zagerijen en papierfabrieken dat FSC hout niet wordt vermengd met het hout uit bossen die slecht beheerd worden of uit illegale kap. Als de controleurs zeker van hun zaak zijn, krijgt het eindproduct het FSC logo en een certificaatnummer. Momenteel is 109 miljoen hectare bos FSC gecertificeerd.

Kastanje en Robinia hout

Een erfafscheiding van Europees hardhout (bijvoorbeeld schapenhekken van kastanje) belast het milieu minder, vooral als het hout afkomstig is uit de duurzame teelt. De kleur van kastanje is lichtbruin. De nerf is grof en de draad overwegend recht. Kastanje is een harde houtsoort die een hoge mate van duurzaamheid kent. Als vervanger van Kastanjehout past men wel Robiniahout toe. Nadeel daar van is het kronkelige groeipatroon van de Robinia. Kastanje tuinhout kenmerkt zich door rechtere stammen en het iets minder snel splijten van het hout.
Een oppervlaktebehandeling met verf of beits gaat soms lastig. Dit heeft te maken met het looizuur in het hout. In beginsel is Kastanjehout onbehandeld prima te gebruiken. Ook de duurzaamheid van het hout is onbehandeld ruim voldoende. Door de hardheid van het hout is spijkeren en schroeven lastig. Geen onbehandelde ijzeren verbindingsmiddelen toepassen in verband met de aanwezige looizuur in het hout.
Kastanje laat zich goed bewerken. De bewerkingen zagen, schaven en schuren zijn in principe geen probleem.

Onbehandeld Eikenhout

Steeds meer wordt eikenhout als robuuste variant tuinhout ontdekt. Van eiken worden mooie overkappingen, tuinhuizen, pergola’s en hekwerken gebouwd.
Het is een prima alternatief voor tropisch hardhout of geïmpregneerd hout. Natuurlijk heeft eiken zijn eigenwijze karakter dat eiken eiken maakt. De grote wilde noesten en vlammen, droogte en kopscheuren, het kenmerkende karakter van eiken. Onbehandeld eiken zal onder invloed van zon (UV-stralen), regen en zuurstof langzaam vergrijzen. Door het hout te beitsen (let op: vochtregulerende beits gebruiken!) blijft de kleur van het hout behouden, dit is echter niet noodzakelijk voor het verduurzamen van het eiken.
Eiken constructies (balken, schermen, palen etc) vertonen soms zwarte plekken. Dit is een reactie van looizuur in het eikenhout met ijzer. Gebruik daarom werkt Dick de Jong hoveniers altijd met RVS bevestigingsmaterialen.
U kunt deze zwarte plekken (deels) verwijderen door hiervoor ontweringswater te gebruiken.
Eikenhout heeft een warme en luxe uitstraling met een lange levensduur. Robuust en onderhoudsvrij. Eiken heeft een lange levensduur, de ideale grondstof om duurzaam te bouwen.

Alle houtsoorten zullen, indien onbehandeld, door het zonlicht op den duur vergrijzen. Dick de Jong hoveniers adviseert u graag welke houtsoort u het beste kunt toepassen in uw situatie en hoe deze te onderhouden.

Inspiratie nodig?

U kunt hier meer foto’s over houtwerk bekijken in onze fotogalerij. Dick de Jong hoveniers voor een totaal aanpak van uw tuin door goed opgeleid, vriendelijk en vakbekwaam personeel.

Regelmatig en optimaal geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen en tuinonderhoudstips? Wij geven een maandelijks nieuwsbrief uit over tuinontwerp, aanleg- en onderhoudstips voor uw tuin.